ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 2024»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 2024» για τις αθλητικές του εκδηλώσεις 30 & 31/3/2024
 
Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας αποτελεί μία πολιτιστική και κυρίως αθλητική διοργάνωση, που ομολογουμένως μέσα από μεγάλες δυσκολίες προσπαθεί να καθιερωθεί ως ένα μεγάλο αθλητικό δρομικό γεγονός αλλά και ένας αγώνας ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού. Είναι αφιερωμένος στη μνήμη του 1ου Μαραθωνοδρόμου της ιστορίας, του Χαρίλαου Βασιλάκου και είναι ενταγμένος στις Ολυμπιακές αξίες και ιδεώδη, προάγοντας τις πανανθρώπινες αξίες του αθλητισμού που γεννήθηκαν στον τόπο μας συνδέοντάς τες με τη δόξα του Μαραθώνιου.
Το σωματείο «Μαραθώνιος Ολυμπίας» σε συνδιοργάνωση με το Pirgos Athletic Events, τον Κόροιβο Αμαλιάδας, τον Α.Ο. «Ολυμπιονίκης» Αρχαίας Ολυμπίας και σε συνεργασία με τους δρομικούς συλλόγους Λάνθι Runners, Ζαχάρω Runners, Run Amaliada, Δίβρη hard trail race, Ποδηλάτες Ζαχάρως, ΓΣ Άθλησης Πύργου & Olympia Runners, και παρά τις εν γένει δυσκολίες οργανωτικές και μη, κατάφεραν να μετατρέψουν για ένα διήμερο στις 30 & 31/3/2024 την Ηλεία σε πρωταγωνιστή του δρομικού αθλητισμού, με τους αγώνες σε Αμαλιάδα και Αρχαία Ολυμπία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
 

Το Σάββατο 30 Μαρτίου ξεκίνησε το αγωνιστικό πρόγραμμα με τον Αγώνα Δρόμου Αρχαίας Ήλιδας 12,8 χλμ., αφιερωμένος στον 1ο αρχαίο Ηλείο Ολυμπιονίκη τον Κόροιβο, με εκκίνηση από τον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ήλιδας και τερματισμό στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία και τον τερματισμό τόσο του «Αγώνα Δρόμου 2 χλμ., όσο και του 1 χλμ.».
Συνολικά έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 δρομείς κάθε ηλικίας. Νικητές στα 12,8 χλμ. ήταν: οι Δημήτρης Μεϊντής (45:02), Νίκος Σταθακόπουλος (47:57) και Αντώνης Κατσίκης (51:30). Αντιστοίχως στις γυναίκες πρώτευσαν οι: Παναγιώτα Τόκα (54:57), Ελένη Καπατσούλια (1:01:13) και Μαρία Μονιώδη (1:02:06).
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, στον Παιδικό Αγώνα της Αμαλιάδας, σημειώθηκαν κάποια λάθη σχετικά με τα μετάλλια και την χρονομέτρηση και όχι με κάτι άλλο, που σίγουρα στενοχώρησαν τους μικρούς αθλητές/αθλήτριες. Η διοργάνωση γνωρίζει το λόγο, όμως δε χρειάζεται να αναφερθούμε διεξοδικά. Το μόνο που υποσχόμαστε είναι ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί και όλη η διοργάνωση ζητάει ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους μικρούς/μικρές μας δρομείς και γονείς, που τους κάναμε να αισθανθούν άσχημα σ’ αυτή τους τη συμμετοχή.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, ξεκίνησε ο Ημιμαραθώνιος Ολυμπίας (21,1 χλμ.) αφιερωμένος στον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν τον αναβιωτή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Με αφετηρία και τερματισμό μπροστά από το Δημαρχείο της Ολυμπίας, σε νέα διαδρομή φέτος εντός του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, περνώντας μέσα από τα χωριά μας Κοσκινά, Μάγειρα, Πλάτανος, Πελόπιο και Σμίλα, με εκατοντάδες παρουσίες από διάφορα μέρη.
Στον Ημιμαραθώνιο πρώτος ήταν ο Νίκος Σιώπας (1:20:26). Ακολούθησαν οι Θεόδωρος Δημητρακάκης (1:21:42) και Παναγιώτης Γιαμαίος (1:22:19). Στις γυναίκες στον Ημιμαραθώνιο πρώτευσε η Χριστίνα Δεμέστιχα (1:38:12). Στη δεύτερη θέση με 1:42:41 τερμάτισαν μαζί οι Τζο Μαντά (1:42:39) και Σταυρούλα Μπάκα (1:42:38) και Τρίτη ακολούθησε η Μαρία Μονιώδη (1:44:39).
 
Επίσης, για πρώτη φορά, διοργανώθηκε ο 1ος Αυθεντικός Δόλιχος δρόμος 4,2 χλμ., αγώνισμα δρόμου αντοχής στην Αρχαία Ελλάδα. Η απόσταση κυμαινόταν από 18-24 στάδια (182,18μ.). Πιο συνήθης ήταν αυτή των 4.800 μέτρων. Εισήχθη στην 15η Ολυμπιάδα το 720 πχ !!! Δύο χιλιάδες επτακόσια σαράντα τέσσερα χρόνια μετά προσπαθούμε να αναβιώσουμε αυτό τον αγώνα, στον τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, που γεννήθηκε ο αθλητισμός. Σε μια καταπληκτική διαδρομή πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του νομού μας, και όχι μόνο, να νιώσουν το πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και τις βασικές αξίες του Ολυμπισμού, του Ευ Αγωνίζεσθαι, της Ευγενούς Άμιλλας, της Συμμετοχής.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Μαραθώνιου Ολυμπίας
Στη φετινή διοργάνωση ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, έδωσε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευπαθείς ομάδες και έστειλε ισχυρά μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από την παρουσία των Ατόμων με Αναπηρία και τους συνοδούς τους, σε Άτομα με χρόνιες παθήσεις των πραγματικών νικητών της ζωής αλλά και σε Άτομα στη Τρίτη Ηλικία, που δήλωσαν παρόντες στον Αγώνα 1.000 μ.-Τρέξιμο / Βάδισμα στην Αρχ. Ολυμπία.
Η διαδρομή των 1.000 μέτρων για τα άτομα με αναπηρία ήταν αφιερωμένη στον Ηλείο Παραολυμπιονίκη Πολύχρονη Χρονόπουλο. Ως αθλητής είχε σπουδαίες διακρίσεις, παίρνοντας μέρος σε 3 Παραολυμπιάδες (Ατλάντα 1996, Σίδνεϋ 2000, Αθήνα 2004), 6 παγκόσμια πρωταθλήματα, 4 πανευρωπαϊκά αλλά και σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας του.
Ο αγώνας για τα άτομα με αναπηρία τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με το Συντονιστή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για ΑμεΑ» καθηγητή κ. Αθανάσιο Στρίγκα, Ph.D., MBA. Σημειώνεται ότι το «παρών» έδωσαν εκτός του καθηγητή κ. Αθανάσιου Στρίγκα και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Γεώργιος Κυπραίος.
Οι αγώνες δε θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή των χορηγών μας, των υποστηρικτών μας αλλά και των πολυάριθμων εθελοντών μας.
Ειδικότερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
• Όλους τους δρομείς μικρούς και μεγάλους, που συμμετείχαν και τερμάτισαν σε όλους τους αγώνες δρόμου της φετινής μας διοργάνωσης. Καλωσορίζουμε τους μικρούς πρωταθλητές του αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, τους συγχαίρουμε και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να αθλούνται και του χρόνου πιο δυνατοί.
• Τους εκατοντάδες αθλητές που έλαβαν μέρος στο διήμερο των αγώνων, και με τη συμμετοχή και υποστήριξή τους, δίνουν αξία στη διοργάνωσή μας.
• Τους Εθελοντές μας, «η ψυχή της διοργάνωσής μας» στην περιοχή του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και του Δήμου Ήλιδας, που συμμετείχαν μαζικά και ένθερμα, υπήρχαν σε όλα τα σημεία των αγώνων ξεκινώντας από την εκκίνηση, τους σταθμούς ανεφοδιασμού για να ενισχύσουν τους αθλητές με την τροφοδοσία και υδροδοσία, σε σημεία για να κατευθύνουν τους αθλητές, τον τερματισμό, φρόντιζαν τους αθλητές και τους υποδέχονταν με το πλατύ τους χαμόγελο και δυνατό τους χειροκρότημα.
• Τους θεσμικούς φορείς, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αλλά και τους Δήμους Ήλιδας και Αρχ. Ολυμπίας που στήριξαν ενεργά και ουσιαστικά.
• Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πράσινου κ. Κρέζο Γεώργιο και την υπηρεσία καθαριότητας, που φρόντισαν για την καθαριότητα των διαδρομών μας, ώστε να είναι άψογες στο πέρασμα των δρομέων μας.
• Τους Αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Παπαηλίου Σωτήρη και Αθλητισμού κ. Χρυσανθακόπουλο Αντώνη αλλά και Αντιπρόεδρο του σωματείου, για την καταλυτική τους συμβολή στη χρηματοδότηση της διοργάνωσης.
• Τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας κ. Τάκη Παρασκευόπουλο, Αρχ. Πίσας κ. Σοφοκλή Σοφιανόπουλο, Κοσκινά κ. Αντώνη Αποστολόπουλο, Μάγειρα κ. Σπύρο Δρούλια, Πλατάνου κ. Παναγιώτη Μυλωνά, Πελοπίου κ. Κων/νο Μπουντόπουλο, Πουρναρίου κ. Γιώργο Θανόπουλο, Ηράκλειας κ. Μιχάλη Γαβριλόπουλο και Σμίλα Γιώργο Μπουγά αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου κ. Κώστα Χρυσανθακόπουλο, που με αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια προσέφεραν βοήθεια ανεκτίμητη.
• Τον Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχ. Ολυμπίας στο πρόσωπο της Προέδρου κ/ας Ιωσηφίνας Κωνσταντίνου και για το στεφάνωμα των δρομέων της διοργάνωσης με τους κότινους.
• Την ΑΟΛΜΟ και τον πρόεδρό της Σπυρόπουλο Βασίλη, για την παραχώρηση των κάγκελων.
• Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου «Η Πιλαλίστρα», που η χορευτική του ομάδα με την υπεύθυνη δασκάλα τους κ/α Γεωργία Μουρούτη, χόρεψε και έδωσε μια άλλη νότα στις εκδηλώσεις μας.
• Ιδιαίτερα το συνδιοργανωτή μας τον ΑΣ Αμαλιάδας «ΚΟΡΟΙΒΟΣ» και τους υποστηρικτικούς φίλους Νίκο Καστανά, Μάνο Ασπραδάκη και Γεωργία Ξένου, τον εξαιρετικό φίλο και μέλος του σωματείου Γιάννη Λαλιώτη, που παρά τις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στους παιδικούς αγώνες, κατάφεραν να τους ολοκληρώσουν.
• Τον διακεκριμένο μας Χορηγό, την εταιρεία Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιΐα ΑΒΕΕ, μια σύγχρονη βιομηχανία που κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά δομικών υλικών, που διαχρονικά στέκεται δίπλα μας από το ξεκίνημά μας.
• Τον διακεκριμένο μας Χορηγό Βασιλόπουλος Τρύφωνας, Συσκευασία-Υλικά Καθαρισμού-Χαρτικά, που μοιράζεται μαζί μας σταθερά τις ίδιες αξίες, πιστεύοντας στη δύναμη της προσφοράς και μας ενώνουν οι ιδέες και οι δράσεις μας.
• Τους Χορηγούς μας και υποστηρικτές μας, όλους ανεξαιρέτως, που συνέβαλαν οικονομικά και χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δε θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας. (Θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενη ανακοίνωση).
• Την εταιρεία ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. , που φρόντισε στην ενυδάτωση των συμμετεχόντων αθλητών -τριών μας με τον καλύτερο τρόπο (νερό Δίρφυς & μαύρο τσάι ροδάκινο και λεμόνι) . Προωθητική ομάδα της εταιρείας παραβρέθηκε για τη στήριξη του αγώνα και της επάνδρωσης σταθμού στον τερματισμό για το σκοπό αυτό.
• Την εταιρεία Dole (κ. Ανδ. Ζαφειρόπουλο) για τη χορηγία σε μπανάνες στους καταπονημένους δρομείς, προκειμένου να ανακτήσουν τη χαμένη ενέργειά τους μετά τον αγώνα.
• Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την προϊσταμένη κ/α Ερωφίλη Κόλλια.
• Την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας με τον επικεφαλής της Ταξίαρχο κ. Γ. Σωτηρόπουλο, τον Υποδιευθυντή κ. Καρατζά Γ., τη Διοικήτρια Τροχαίας Πύργου κ/α Μπόγλου Κατερίνα, το Τ.Τ. Αμαλιάδας και την Διοικήτρια κ/α Στάικου Μαρία με τον Υποδιοικητή κ. Παναγιωτόπουλο Νικ., το Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας με το Διοικητή της κ. Αργυρόπουλο Ν. και τον Υποδιοικητή κ. Πετρόπουλο Γιάννη και τους αστυνομικούς συνολικά που χειρίστηκαν, για την καίρια και ουσιαστική συμβολή τους στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την παροχή πρόσθετης ασφάλειας και την υλοποίηση της διοργάνωσης.
• Την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας, που συμμετείχε στην υγειονομική κάλυψη των αγώνων του Σαββάτου και της Κυριακής.
• Τον Πετρόπουλο Κων/νο (Πρατήριο Shell) στην Αμαλιάδα.
• Την ΜΟΤΟΛΕΑ Αμαλιάδας, που βρίσκεται σταθερά δίπλα μας.
• Τους αγαπημένους μας φίλους γιατρούς Βασίλη Αντωνόπουλος και Παναγούλια Γεώργιο, που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες του στην Αρχ. Ολυμπία και Αμαλιάδα αντίστοιχα.
• Το Φυσικοθεραπευτήριο «Μαρία Χ. Γραμματικοπούλου», για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας και μασάζ σε όσους από τους αθλητές-τριες το χρειάστηκαν.
• Το Δ.Σ του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας (ΣΔΥΑ) στο πρόσωπο της αεικίνητης πρόεδρου και μέλος του σωματείου Ελένης Μπερτσάτου, η οποία ενώ αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας οργάνωσε τη συμμετοχή τους αλλά και άλλων αθλητών στην υποστήριξη της διοργάνωσης. Της ευχόμαστε καλή και ταχεία ανάρρωση.
• Το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης», που όλα τα χρόνια στηρίζουν τη διοργάνωσή μας.
• Όλους τους συμπολίτες μας, που αγκάλιασαν την μεγάλη αθλητική γιορτή μας με την παρουσία τους.
Κλείνοντας, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την εκτίμηση μας σε όλους αυτούς που στέκονται δίπλα μας, αρωγοί στη οργάνωση και διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!