ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 2019

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και νέα ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε στις 29-31 Μαρτίου,
ο 5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας!
Περισσότεροι από 2.000 δρομείς από την Ελλάδα και από 30 χώρες από το εξωτερικό, αγωνίστηκαν στην ιερά οδό που ενώνει την Αρχαία ΄Ηλιδα με την Αρχαία Ολυμπία για να τερματίσουν με δέος δίπλα στο αρχαίο στάδιο, ζώντας τις δικές τους στιγμές δόξας στην κοιτίδα του Ολυμπισμού!

Ξεχωριστή διάσταση στη διοργάνωση έδωσε η εξαιρετικής αισθητικής Τελετή Έναρξης στο Αίθριο του επιβλητικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας, την Παρασκευή 29/3.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Μαραθώνιος Ολυμπίας», κ. Δημήτριος Κωσταριάς αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό της διαδρομής των τελευταίων 4 ετών, έθεσε τους στόχους για το μέλλον και κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο και την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια. Στην τελετή παρευρέθηκε και ο εγγονός του Χαρίλαου Βασιλάκου, του πρώτου μαραθωνοδρόμου στην ιστορία, τον οποίο κάθε χρόνο τιμά η διοργάνωση.

Ακολούθησε το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ο Αρχαιολόγος στις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος στο τέλος της τελετής πραγματοποίησης σύντομη ξενάγηση στο μουσείο.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

1. «Παυσανίου Ελλάδος Περιήγηση»: Ανάγνωση αποσπασμάτων από το 5ο και 6ο Βιβλίο του Παυσανία (Ηλιακά) σε μετάφραση Ν. Παπαχατζή υπό την επιμέλεια στις θεατρικής Ομάδας των εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας.
2. «Ο χορός στις Φυσκόας και στις Ιπποδάμειας των 16 ηλείων γυναικών»: Χορογραφία από την ομάδα στις Αρτέμιδος Ιγνατίου και την μουσική επιμέλεια του Γιάννη Ψειμάδα, χορογράφου και μουσικοσυνθέτη αντίστοιχα στις Τελετής Αφής στις Ολυμπιακής Φλόγας.
3. Το μήνυμα στις Ήλιδας: Σύντομο δρώμενο ομάδας παιδιών του χορευτικού τμήματος του Εκπολ. Συλλόγου «Φυλέας».

Ακολούθησε η βράβευση στις κας. Άρτεμις Ιγνατίου και στις ομάδα στις, καθώς και του κ. Γιάννη Ψειμάδα από το σωματείο «Μαραθώνιος Ολυμπίας», για την εθελοντική στις προσφορά και το σχεδιασμό και υλοποίησης στις αναβάθμισης στις Τελετής Έναρξης του 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας.
Στο χώρο του αίθριου προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά, ευγενική προσφορά των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Αρχαίας Ήλιδας, Καλυβίων και Αυγείου.

Ρεκόρ με το ξεκίνημα!
Το Σάββατο 30/3 ξεκίνησε το αγωνιστικό πρόγραμμα με τον Αγώνας Δρόμου Αρχαίας Ήλιδας 12 χλμ, με εκκίνηση από τον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Ήλιδας και τερματισμό στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία και τον τερματισμό τόσο του
«Αγώνα Δρόμου 2 χλμ για όλους» όσο και του «Αγώνα 1 χλμ. Παιδί – Γονιός». Συνολικά έλαβαν μέρος περισσότεροι από 700 δρομείς κάθε ηλικίας με νικητές στα 12 χλμ. τον Δημήτρη Μειντή και την Μαρία Ανδριοπούλου.

Λίγο αργότερα 700 περίπου δρομείς δημιούργησαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα «φωτίζοντας» τους δρόμους του Πύργου με τους φακούς κεφαλής τους, τρέχοντας στον αγώνα «Πύργος Night Run 2km», ο οποίος εκκίνησε και τερμάτισε στην Πλατεία Καράγιωργα, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μαραθώνιος Ολυμπίας και οι παράλληλοι αγώνες έχουν εδραιωθεί πλέον στην τοπική κοινωνία.

Τρέχοντας στον Δρόμο της Δόξας
Στις 8:30 το πρωί της Κυριακής 31/3, 150 δρομείς από 30 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τον αγώνα, ξεκίνησαν από την πλατεία Πλατεία Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας για να διανύσουν τα 42.195 μέτρα της πιστοποιημένης από την AIMS διαδρομής του Μαραθώνιου, και να τερματίσουν δίπλα στο αρχαίο στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Ηλείος Θανάσης Καρβουνιάρης με 2:49:53, ενώ στην δεύτερη και τρίτη θέση ήταν ο Νίκος Δουζίνας 2:56:39 και ο Θανάσης Κάβουρας 3:02:37. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Hana Kopeckova από την Τσεχία με 3:37:05, ενώ ακολούθησαν η Σταυρούλα Μπάκα με 3:50:42 και η Haidee Palacpac από τις Φιλιππίνες με 3:52:11.

Στον Ημιμαραθώνιο Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος επίσης διεξήχθη σε πιστοποιημένη από την AIMS διαδρομή, με αφετηρία την Πλατεία Καράγιωργα στον Πύργο, έλαβαν μέρος 250 δρομείς. Στους άνδρες νικητής ήταν ο Νίκος Σταθακόπουλος με 1:25:33 ενώ στις επόμενες θέσεις τερμάτισαν μαζί οι Βλάσης Καραβασίλης, Γιώργος Κωνσταντάρας και Μεστιάν Ρενάλ από τη Γαλλία με χρόνο 1:28:49. Στις γυναίκες, η Κατερίνα Ασημακοπούλου πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, τερματίζοντας στη 2η θέση στη γενική κατάταξη με νέο ρεκόρ διαδρομής 1:26:56, ενώ ακολούθησαν η Στέφανι Πισσή με 1:36:28 και η Ελένη Εξερτζόγλου με 1:42:09.
Τέλος, ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε και στον «Αγώνα Δρόμου 2χλμ για όλους» της Αρχαίας Ολυμπίας με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες.

Η οργανωτική επιτροπή του Μαραθώνιου Ολυμπίας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους παρακάτω φορείς, χάρη στη συνδρομή των οποίων έγινε δυνατή μία ακόμα επιτυχημένη διοργάνωση, καθώς επίσης και τους εκατοντάδες εθελοντές από δεκάδες συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις που για μία ακόμα φορά ήταν η ψυχή της διοργάνωσης!

Συνδιοργανωτές
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
Α.Σ. Κόροιβος Αμαλιάδας
Δήμος Ήλιδας
Δήμος Πύργου
Δήμος Ολυμπίας

Μέγας Χορηγός
Μan Energy Solutions

Κύριοι Χορηγοί
BEFON
Kεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος

Χορηγός Ενυδάτωσης
BIKOΣ ΜETAΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΑΕ

Eπίσημοι Χορηγοί
Μouzenidis Travel
High 5
White Island Summer Club
Strikos Power
Ηλείας Φάρμα

Υποστηρικτές
Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
Althea Apartments
Βασιλόπουλος Συσκευασία – Υλικά Καθαρισμού – Χαρτικά
Αρτογεύσεις Έξαρχος
Nissan I.Τσιώρης
Mιχαλόπουλος Έπιπλο-Φωτιστικό

Χορηγοί Επικοινωνίας
ERT.GR
ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΣ
ΕΡΤ3
Πρώτο Πρόγραμμα
ΝΟVA
LIQUID MEDIA (gazzetta.gr)
Runner Magazine
www.runnermagazine.gr
ΕLNAVI Monthly Shipping Review
Maritimes.gr

Θεσμικοί Υποστηρικτές
Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας
Τροχαία Πύργου
Σώμα Σαμαρειτών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Τμήμα Πολιτικής Προστασία Δήμου Ήλιδας
Τμήμα Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Η οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης έχει ως στόχο τη διαρκή ανάπτυξη του Μαραθώνιου Ολυμπίας και την καθιέρωση του ως ένα από τα κορυφαία αθλητικά και κοινωνικά ορόσημα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσα από την αγωνιστική αναβάθμιση του, αλλά και τον εμπλουτισμό του με ποικίλες και σημαντικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, ο Διεθνής Μαραθώνιος Ολυμπίας φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2020, είναι μία Ολυμπιακή χρονιά, και σας περιμένουμε στις 27-29 Μαρτίου στον 6ο Μαραθώνιο Ολυμπίας για έναν ακόμα συναρπαστικό αγώνα!

Ακολουθούν links με αποσπάσματα από τον τύπο