5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – (Με την πένα της Ελένης Μπερτσάτου)

5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

(Με την πένα της Ελένης Μπερτσάτου)

Μεσημέρι  Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 στον ιερό τόπο της Ολυμπίας η ιστορία σταμάτησε για λίγο το δρόμο της. Μια νοερή κίνηση στα μάτια και η μαγική εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων μπροστά μας, το αρχαίο Στάδιο γέμισε αθλητές, κόσμο, τουρίστες και ανάμεσά τους οι αέναες φιγούρες του  Κόροιβου, του  Διαγόρα, στο βάθος η Στοά της Ηχούς  έφερνε τις ωδές του  8ου Ολυμπιόνικου του Πίνδαρου.

«Ολυμπία μητέρα Χρυστοστέφανων Άθλων και Δέσποινα Αληθείας»

Κοιτούσαμε τον ιερό χώρο, δεξιά μας ο Κρόνιος Λόφος, καταπράσινος μας θύμιζε πως κάπου στις παρυφές του η Καλλιπάτειρα καμαρώνει τα παιδιά της. Παραβαίνει τους ιερούς νόμους.  Είναι όμως η μάννα των Διόσκουρων. Της πρέπει η τιμή.

Οι ελλανοδίκες τίμησαν την Καλλιπάτειρα, εξαιρώντας την από το νόμο που απαγόρευε στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, επειδή ήταν η μητέρα, η κόρη, η αδερφή και η θεία έξι ολυμπιονικών. Το περιστατικό καταγράφηκε την αρχαία εποχή στα σχόλια για τον 7ο Ολυμπιόνικο του Πίνδαρου. 

Στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, της μικρής πόλης που κατέχει το μαγικό κλειδί του ‘Ευ Αγωνίζεσται΄ σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκαν όλοι οι Μαραθωνοδρόμοι, οι Αθλητές , και οι Δρομείς  που έφτασαν από διάφορα μέρη της χώρας μας και όχι μόνο. Ήταν οι ξεχωριστοί της ημέρας, που γεύτηκαν στη διάρκεια της Μαραθώνιας διαδρομής  τη δροσιά του πρωινού και τη κάψα του μεσημεριού, ήταν αυτοί που συνέχιζαν αγόγγυστα στις ανηφόρες  των χιλιομέτρων ενώ μπροστά τους γυάλιζε το όνομα Ολυμπία στις πινακίδες του δρόμου .  Αξίζει κανείς να ζήσει την εμπειρία, λόγια  που ακούστηκαν, είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να τρέξω  στα αχνάρια των αρχαίων στην Ιερά Οδό, να γίνω συνεχιστής μιας Ιστορίας, είμαι ευτυχισμένος που έφτασα πρώτος στην Ολυμπία, τιμή για το χωριό μου, τον τόπο μου είμαι Ηλείος,  και να η ιστορία που επαναλαμβάνεται και δένεται στο ιστό του χθες.  Η πρώτη Ολυμπιάδα του 776πχ ονομάζεται ΚΟΡΟΙΒΕΙΑ ο πρώτος νικητής ήταν από την Ηλεία τον Κόροιβο.

5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, ένας αγώνας σε μια ιστορική διαδρομή, ‘Ιλιδα – Πύργος –Ολυμπία, στον τερματισμό  η αύρα του ιερού χώρου απλώθηκε σε όλα τα πρόσωπα, παντού χαμόγελα, το αρχαίο Στάδιο γέμιζε σημερινούς αθλητές, πολλοί δοκίμασαν  τις αντοχές τους κάνοντας ένα γρήγορο τρέξιμο. Η χαρά μικρού παιδιού λαμπύριζε στη ματιά τους.

5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, οι Μαραθωνοδρόμοι  που τον τίμησαν ήτανε εκεί το πρωινό της Κυριακής, στην αρχαία Ήλιδα, την σημερινή Αμαλιάδα, οι Δρομείς που έκαναν τον Ημιμαραθώνιο ήταν εκεί στον Πύργο, έτοιμοι όλοι με ένα στόχο, μια αγωνία να τερματίσουν δίπλα στο αρχαίο Στάδιο. Στο μακρύ δρόμο ένα πολύχρωμο  ανθρώπινο ποτάμι με 400 περίπου δρομείς που  μετρούσαν τα χιλιόμετρα  έχοντας τον ήλιο του Απόλλωνα κατάματα και κόντρα τον αέρα. όμως  δεν ήταν μόνοι  δίπλα τους βρισκόντουσαν οι ξεχωριστοί άνθρωποι οι καταπληκτικοί Εθελοντές του 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας. Μια ομάδα 400 περίπου ανθρώπων κάθε ηλικίας ακόμη και μικρών παιδιών  με χαμόγελο εμψύχωναν τους δρομείς να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να τερματίσουν.

Ο κόσμος που περίμενε στον τερματισμό ξεσπούσε σε ζητωκραυγές για κάθε έναν που πατούσε το σημείο του τερματισμού.  Ήταν ένας  ξεχωριστός τερματισμός  όπως είναι πάντοτε, όμως αυτή τη φορά υπήρχε εκεί και η αθάνατη μορφή του Μαραθωνοδρόμου της Βοστώνης Στέλιου Κυριακίδη. Ήταν εκεί στο πρόσωπο του γιού του Δημήτρη που ήρθε να δώσει το παρών στον αγώνα της Ολυμπίας που είναι αφιερωμένος στον πρώτο Μαραθωνοδρόμο της Παγκόσμιας  Ιστορίας του Μαραθωνίου, τον Χαρίλαο Βασιλάκο.

Όλοι ήταν εκεί, οι Σύλλογοι Δρομέων Υγείας  από όλη την χώρα εκπροσωπήθηκαν με τα Μέλη τους να διακρίνονται στο βάθρο των Νικητών.

5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας νοιώθει τιμή για την υποστήριξη και συμμετοχή του σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Η ΄Ιλιδα, ο Πύργος, η Ολυμπία  όλη η Ηλειακή  γη είναι εκεί και μας περιμένει ΌΛΟΥΣ στον 6ο Μαραθώνιο Ολυμπίας που θα γίνει στις 27-29 Μαρτίου στην Ολυμπιακή Χρονιά του 2020.

Ελένη Μπερτσάτου

Μέλος ΔΣ του Μαραθώνιου Ολυμπίας

Πρόεδρος ΣΔΥ Αθήνας